Bramkarz piłki ręcznej Żródło: AFP/EAST NEWS

Czy w piłce ręcznej bramkarz może zdobyć bramkę?

5 Luty 2021 Aleksy KiełbasaAleksy Kiełbasa

Zasady piłki ręcznej nie dla wszystkich są zupełnie przejrzyste. Mimo że w Polsce szczypiorniak gromadzi niemałą widownię przed telewizorami, to dla niektórych istnieją pewne niedopowiedziane kwestie związane z przepisami. Jednym z nich jest pozycja bramkarza, a jednym z najczęściej zadawanych pytań jest, czy w piłce ręcznej bramkarz może zdobyć bramkę?

Piłka ręczna w naszym kraju cieszy się niemałym zainteresowaniem. Potwierdzeniem tego może być sytuacja z ostatnich mistrzostw świata rozgrywanych w Egipcie. Telewizja Polska początkowo nie wykupiła praw do transmitowania turnieju, co spotkało się z bardzo krytyczną oceną kibiców.

Mecze Polaków można było oglądać w serwisie YouTube, a po długich i trudnych negocjacjach, publiczny nadawca nabył prawa transmisyjne dopiero od drugiej fazy rozgrywek. Oburzenie fanów dobitnie pokazuje, jak ważny jest to sport dla kibiców znad Wisły. Jednak jeśli chodzi i zasady gry, to pewna część widzów wciąć ma kilka pytań związanych m.in. z grą bramkarza.

Zasady piłki ręcznej: bramkarz

Bramkarzowi wolno:

  • W czasie obrony piłki w całym polu bramkowym bramkarz może dotykać jej każdą częścią ciała
  • Bramkarz może także bez ograniczeń poruszać się w polu bramkowym z piłką, nie może jednak zwlekać przy wykonywaniu rzutu od bramki lub rzutu wolnego
  • Bramkarz może opuścić pole bramkowe wyłącznie bez piłki i grać w polu gry. Jednak podlega on wówczas przepisom, jakie obowiązują pozostałych zawodników
  • Bramkarz może po obronie i nieopanowaniu piłki opuścić pole bramkowe w celu zagrania piłką w polu gry

Bramkarzowi nie wolno:

  • Zagrażać zawodnikowi drużyny przeciwnej w czasie obrony bramki
  • Opuszczać pole bramkowe z opanowaną piłką, prowadzi to do rzutu wolnego, jeśli sędziowie dali sygnał na wykonanie rzutu od bramki, w innym przypadku rzut od bramki winien być powtórzony
  • Dotykać piłkę leżącą lub toczącą się poza polem bramkowym, będąc jednocześnie w tym polu
  • Wprowadzać piłkę do pola bramkowego, jeżeli toczy się ona lub leży poza tym polem
  • Powracać z pola gry do pola bramkowego z piłką
  • Dotykać podudziem lub stopą piłkę, która zmierza w kierunku pola gry

Czy w piłce ręcznej bramkarz może zdobyć bramkę?

Jak opisują zasady piłki ręcznej, bramkarz po opuszczeniu własnego pola bramkowego, staje się pełnoprawnym zawodnikiem pola gry. Oznacza to, że jeśli bramkarz wyjdzie z pola bramkowego bez piłki i otrzyma podanie od kolegi z drużyny, lub po prostu dokona przechwytu, wówczas nie ma przeciwskazań, aby oddał rzut i zdobył bramkę. Nie jest to jednak jedyna możliwość.

Jeśli bramkarz da sobie strzelić gola, wówczas jego drużyna zaczyna grę z własnej połowy. Może to zrobić również bramkarz. W tej sytuacji ma przyzwolenie na opuszczenie własnego pola bramkowego i oddanie rzutu z własnej połowy na bramkę rywala. Jeśli piłka do niej wpadnie, sędziowie mają obowiązek uznać takie trafienie.

Istnieje jeszcze wariant, w którym rywale oddają niecelny rzut na bramkę. Wtedy bramkarz może celować bezpośrednio do bramki przeciwnika, ale wyłącznie z własnego pola bramkowego. Gdy trafi, gol również zostaje zdobyty zgodnie z zasadami piłki ręcznej.

Źródło: ZPRP/przepisy gry w piłkę ręczną

Następny artykuł