Swiatsportu.pl
Real Madryt

JAVIER SORIANO/AFP/East News

Ekspert uważa, że gol Karima Benzemy został niesłusznie uznany

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Aleksy Kiełbasa

Udostępnij:

Wczorajszy mecz Realu Madryt z Chelsea zakończył się podziałem punktów. Obie ekipy zdołały strzelić po jednej bramce, ale pojawiły się bardzo poważne wątpliwości, czy gol "Los Blancos" został zdobyty prawidłowo. Ekspert zauważył, że przed traf

  • Real Madryt zremisował wczoraj z Chelsea 1:1

  • Hiszpański ekspert uważa, że „Królewscy” powinni przegrać ten mecz

  • Według niego gol Karima Benzemy został uznany niesłusznie

We wtorek został rozegrany mecz pierwszej kolejki półfinałów Ligi Mistrzów. Real Madryt podejmował u siebie Chelsea. Zespół gości w ostatnich tygodniach prezentuje znakomitą formę, dlatego można było się spodziewać, że dla „Los Blancos” będzie to trudna przeprawa i tak faktycznie było.

Spotkanie zakończyło się wynikiem 1:1, ale według byłego hiszpańskiego sędziego, gospodarze powinni przegrać to spotkanie. Wszystko przez jedno zdarzenie, do którego doszło przed zdobyciem bramki przez Karima Benzemę. Według Juana Andujara Olivera wcześniej doszło do faulu ze strony zawodnika Realu, dlatego akcję należało przerwać, co jednak nie miało miejsca.

Pierwsza połowa rozstrzygnęła mecz Realu z Chelsea

Tylko podczas pierwszych 45 minut kibice mieli okazję obserwować bramki w Madrycie. Wynik meczu otworzyła Chelsea, którą na prowadzenie w 14. minucie wyprowadził Christian Pulicić. Amerykanin przeprowadził indywidualną akcję lewą flanką i wykorzystał bierność defensywy „Królewskich”, której piłkarze tylko się patrzyli na poczynania zawodnika „The Blues”. Sytuacja próbował ratować jedynie Thibaut Courtois.

Realowi ten mecz szedł jak po grudzie i gospodarze potrzebowali dużo czasu, aby wreszcie nawiązać rywalizację. To udało się w 29. minucie potyczki, kiedy na trafienie Pulisicia odpowiedział Karim Benzema, po podaniu Edera Militao. Wynik już do ostatniego gwizdka nie uległ zmianie.

Według byłego hiszpańskiego sędziego gol Francuza nie powinien być jednak uznany. Juan Andujar Oliver uważa, że zanim piłka dotarła do napastnika „Los Blancos” najpierw doszło do faulu, po którym arbiter główny powinien przerwać grę. To ostatecznie się nie wydarzyło, co oznacza, że rozjemca tych zawodów wpłynął na wynik.

Real powinien przegrać. Gol Benzemy został niesłusznie uznany

Były hiszpański sędzia, Juan Andajuar Oliver nie ma wątpliwości, że zanim piłka dotarła do Karima Benzemy, doszło do faulu ze strony Casemiro i w tym momencie powinna zostać przerwana gra.

- Casemiro faulował Azpilicuetę, zanim Militao zagrał do Benzemy - powiedział Oliver na antenie Radia Marca.

Cesar Azpilicueta od razu po starciu z Casemiro upadł na murawę, ale gwizdek sędziego milczał. Kevin Blom obsługujący VAR również nie interweniował, a miał do tego pełne prawo, bowiem arbitrzy obsługujący system wideoweryfikacji mogą zasygnalizować głównemu wyraźny błąd, który udało im się dopatrzeć. Najwyraźniej tym razem sędziowie nie widzieli rażącej pomyłki rozjemcy meczu w Madrycie.

Dlatego spotkanie ostatecznie zakończyło się wynikiem 1:1. Do rewanżu obu ekip dojdzie 5 maja na Stamford Bridge w Londynie.

Artykuły polecane przez redakcję Świat Sportu:

Podobne artykuły

Piłka nożna

Lekarz Duńczyków zdradził prawdę o reanimacji Eriksena. “Już go z nami nie było”

Czytaj więcej >
Raheem Sterling w barwach reprezentacji Anglii

Piłka nożna

Reprezentacja Anglii potwierdza, że jest jednym z faworytów Euro 2020 i pokonuje Chorwację

Czytaj więcej >
Mecz reprezentacji Węgier z Francją na Euro 2020

Piłka nożna

Węgry sensacyjnie zremisowały z Francją

Czytaj więcej >
Leo Messi w barwach FC Barcelony

Piłka nożna

Leo Messi coraz bliżej odejścia z FC Barcelony. Klub może być nie stać na utrzymanie piłkarza

Czytaj więcej >
Michał Pazdan

Piłka nożna

Oficjalnie: Michał Pazdan wraca do Jagiellonii Białystok

Czytaj więcej >
Kibice reprezentacji Węgier

Piłka nożna

UEFA ukarała Węgry za zachowanie ich kibiców w trakcie Euro 2020

Czytaj więcej >